Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Οξύνονται οι σχέσεις Τουρκίας - Συρίας


Φυσικό ήταν να μας απορροφήσουν κατ’ αυτό το διάστημα οι εσωτερικές εξελίξεις, ήρθε η ώρα όμως να ξαναγυρίσουμε και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, τα οποία βέβαια δεν έμειναν στάσιμα. Απεναντίας μάλιστα, η Μέση Ανατολή «βράζει».

Σύμφωνα με νέα ανάλυση του International Strategic Research Organisation (τουρκικά USAK) -λεπτομέρειες αυτής δημοσιεύονται σε τουρκικές εφημερίδες- η Συρία έχει κάθε λόγο να βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις των Κούρδων ανταρτών του PKK στη νοτιοανατολική πλευρά της Τουρκίας. «Η Συρία αντιλαμβάνεται πια ως μεγάλο εχθρό της την Τουρκία, και στη δύσκολη θέση που βρίσκεται δεν έχει παρά να τραβήξει το χαρτί που λέγεται PKK», είναι ορισμένες από τις επισημάνσεις της ανάλυσης, που μας μεταφέρει η «dailynews».
Το καθεστώς του Μπάσαρ αλ Άσσαντ αντιστέκεται σθεναρά και δεν δείχνει αποφασισμένο να παραδώσει την εξουσία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου ο Σύρος Πρόεδρος για δεύτερη φορά υπενθύμισε πως σε περίπτωση επιχειρήσεων στο εσωτερικό της χώρας του από ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις η κατάσταση θα εκτραχυνθεί με κίνδυνο την ευρύτερη αποσταθεροποίηση σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.
Γι’ αυτό που όλοι οι Τούρκοι αναλυτές αναρωτιούνται, είναι το γιατί οι Κούρδοι της Συρίας δεν ξεσηκώνονται ενάντια στο καθεστώς του Μπάσαρ αλ Άσσαντ την ώρα που το καθεστώς αυτό, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι απολυταρχικό και τους στερεί δικαιώματα, που η Τουρκία τους προσφέρει, όπως υποστηρίζουν. «Για παράδειγμα στη Συρία απαγορεύεται κάποιος να αυτοπροσδιοριστεί με το όνομα Κούρδος την ώρα που στη Τουρκία έχει το δικαίωμα να το κάνει» (αυτό το επιχείρημα είναι ένα από τα γνωστά «ανέκδοτα» που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι).
Ο κ. Mete Yarar, ένας από τους πρώην επικεφαλείς των Τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων, σε άλλη ανάλυση αναφέρει πως η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί πως ως χώρα είναι αρκετά ισχυρή ώστε να τερματίσει τις επιχειρήσεις των Κούρδων ανταρτών, κακώς περιμένει βοήθεια από συμμαχικές χώρες και το γεγονός πως οι Κούρδοι αντάρτες εντείνουν τις επιθέσεις τους στο εσωτερικό της Τουρκίας συντομεύει και ίσως καθιστά αναγκαίο το ενδεχόμενο Τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Συρίας.
Στη voria.gr και άλλη φορά είχαμε αναφερθεί στις απειλές του Άσσαντ κατά της Δύσης, σε περίπτωση που αυτή επέμβει, κάνοντας λόγο για «σεισμό που θα βάλει φωτιά» στη Μέση Ανατολή και για μετατροπή της περιοχής σε Αφγανιστάν. Κατηγόρησε ιδιαίτερα την Τουρκία, ότι προσφέρει το έδαφός της για να επιχειρούν από εκεί ενόπλως οι αντικαθεστωτικές ομάδες. Υπαινίχθηκε δε, ότι η Τουρκία ετοιμάζει επίθεση κατά της χώρας του.
Τις δηλώσεις αυτές τις έκανε ο πρόεδρος της Συρίας σε μια σπάνια συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα «Sunday Telegraph», με αφορμή τις συνεχιζόμενες από τον Μάρτιο αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα του που έχουν κοστίσει τη ζωή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σε τουλάχιστον 3.000 ανθρώπους.
Η κυβέρνηση Άσσαντ έχει επικριθεί έντονα από τα Ηνωμένα Έθνη, τον Αραβικό Σύνδεσμο και Δυτικές κυβερνήσεις για τη βίαιη καταστολή με την οποία αποπειράται να συντρίψει την επτάμηνη εξέγερση εναντίον της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου