Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Το πολιτικό σύστημα αυτοπυροβολήθηκε


Είναι αδιανόητη η ανευθυνότητα που επιδεικνύει η πολιτική ηγεσία τις κρίσιμες τούτες ώρες που περνά η χώρα. Ελπίζαμε ότι η σπουδαιότητα της στιγμής θα ανάγκαζε τα κόμματα να αφήσουν σε δεύτερη μοίρα τη δίψα τους για εξουσία και να θέσουν προτεραιότητα την επιβίωση της χώρας.
Όμως ακόμα και την ύστατη αυτή στιγμή απέδειξαν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο ότι το κυνήγι της εξουσίας αποτελεί αυτοσκοπό τους και η κατάληψή της μοναδική τους φαντασίωση.
Δείχνουν να μην είναι σε θέση να συνειδητοποιήσουν ότι η καταστροφή της χώρας θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για όλους μας, επομένως και για τους ίδιους. Αυτό είναι όμως το μόνο που ξέρουν να κάνουν: Να κυνηγούν λυσσαλέα την εξουσία αδιαφορώντας για το οποιοδήποτε κόστος. Ακόμα και της δικής τους ύπαρξης. Αυτοπαγιδεύονται στο λαβύρινθο της στείρας συγκρουσιακής λογικής που μοναδικό στόχο έχει τον κομματικό καιροσκοπισμό, ο οποίος σχεδόν πάντα έρχεται σε αντίθεση με το κοινό καλό.

Οι δέκα μέρες που μεσολάβησαν από την προκήρυξη  της διεξαγωγής δημοψηφίσματος έως την ορκομωσία της κυβέρνησης Παπαδήμου, ανέδειξαν με καθαρότητα το πρόβλημα και έκαναν ολοφάνερες τόσο τις αιτίες όσο και τη λύση. Κανείς πλέον δεν έχει δικαιολογία ότι δεν γνώριζε. Είδαμε το ελληνικό δράμα να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας με τρόπο αφοπλιστικά ωμό αλλά και συνάμα λυτρωτικό.
Η παράνοια πολλών σε συνδυασμό με την ανικανότητα σκέψης περισσοτέρων, κατέστησε σαφές, ακόμα και στον πιο φανατικό, ότι οι υφιστάμενες πολιτικές δυνάμεις, με τον τρόπο που εκφράζονται, δεν πρέπει και κυρίως δεν είναι εφικτό να οδηγήσουν τη χώρα σε μία νέα αναπτυξιακή προοπτική. Το πολιτικό σύστημα απογυμνώθηκε και αυτοπυροβολήθηκε θανάσιμα. Και είναι αδύνατο να φανταστώ την κοινωνία να συνεχίζει να στηρίζει και να υιοθετεί την πολιτική κουλτούρα που κατέστρεψε τον τόπο και του αφαίρεσε και την τελευταία ικμάδα αξιοπιστίας του.

Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν ικανοί άνθρωποι σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους που διαθέτουν κοινή λογική αλλά και το σθένος να παραδεχτούν ότι φτάσαμε στο τέλος εποχής και οι οποίοι σε συνεργασία μεταξύ τους, αλλά και με σκεπτόμενες δυνάμεις που βρίσκονται εκτός πολιτικής και εντός λογικής, θα ξεκινήσουν την πορεία της Ελλάδας στον δρόμο της ευθύνης και της αξιοπρέπειας. Η εκκίνηση έχει δοθεί και η διαδρομή είναι μαραθώνιος. Στην διαδρομή αυτή συμμετέχουμε όλοι και αυτό που θα κρίνει το αποτέλεσμα είναι οι αντοχές μας και η πίστη μας ότι θα πρέπει να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου