Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

ΚΑΙ ΜΕ ΨΗΦΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ Εγκρίθηκε το ιταλικό πακέτο λιτότητας

Τα νέα μέτρα οικονομικής σταθερότητας ενέκρινε η Βουλή της Ρώμης, ενώ στη συνέχεια, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα πρέπει,
σύμφωνα με τις προβλέψεις, να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο Κυρηνάλιο και να υποβάλει την παραίτησή του.


Συγκεκριμένα, η ιταλική Βουλή ενέκρινε, πριν λίγο, το νόμο οικονομικής σταθερότητας που περιέχει πολλές από τις παρεμβάσεις που ζητήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να περιοριστεί η επέκταση της οικονομικής κρίσης που σοβεί στη χώρα και απειλεί το σύνολο της ευρωζώνης.
Υπέρ ψήφισαν 380 βουλευτές, 26 κατά και 4 διάλεξαν την αποχή. Τα μέτρα υπερψηφίσθηκαν και από μεγάλο μέρος των βουλευτών της κεντροαριστεράς και της κεντρώας αντιπολίτευσης.
Σε λίγο, ξεκινά η τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης του "Καβαλιέρε".
Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει, πιθανώς, συνεδρίαση του μπερλουσκονικού κόμματος "Λαός της Ελευθερίας" και, κατόπιν, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, θα πρέπει, κατά το πρόγραμμα, να μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο για να παραιτηθεί.
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αυτό που δεν έχει, ακόμη, αποσαφηνιστεί, είναι αν ο καθηγητής Μάριο Μόντι, ο οποίος συναντήθηκε και σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, θα μπορέσει, πράγματι, να σχηματίσει κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής. Τα εμπόδια, τις τελευταίες ώρες, έχουν δημιουργηθεί στο χώρο της κεντροδεξιάς.


Πολλοί συνεργάτες και βουλευτές του "Καβαλιέρε" δεν δείχνουν πρόθυμοι να στηρίξουν μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, με πρωθυπουργό τον Μόντι. Η Λέγκα του Βορρά, επιμένει ότι η καταλληλότερη λύση είναι εκείνη της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Οσο για τον μπερλουσκονικό, αμιγώς, χώρο, και την πολιτική δύναμη "Λαός της Ελευθερίας", η τελική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί, σήμερα, πάντα, κατά την συνεδρίαση της διεύθυνσης του κόμματος.


Όπως τονίζουν πολλοί παρατηρητές, η παραίτηση του "μίστερ τιβί", με την ολοκλήρωση της κυβερνητικής του εμπειρίας, προκαλεί υπόγειες συγκρούσεις, εντάσεις και μεγάλες αβεβαιότητες στο εσωτερικό της συντηρητικής παράταξης, η οποία, μέχρι πρότινος, ακολουθούσε όλες τις υποδείξεις του "μεγιστάνα-πρωθυπουργού".


Όλη η αντιπολίτευση που εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο, με επίσημες δηλώσεις της, στηρίζει, στο μεταξύ, την υποψηφιότητα του Μάριο Μόντι. Το πώς θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις, εξαρτάται, κατά συνέπεια, από τη στάση της κεντροδεξιάς.
Αν ο Ιταλός πρώην ευρωπαίος επίτροπος δεν εξασφαλίσει την αναγκαία υποστήριξη, η μόνη, έτερη, λύση, την οποία έχει υποδείξει, επίσημα, ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.


Οι εναλλακτικές υποψηφιότητες που προβάλλονται από μέρος της κεντροδεξιάς, (εκείνες του γραμματέα του Λαού της Ελευθερίας Αντζελίνο Αλφάνο και του πρώην πρωθυπουργού Λαμπέρτο Ντίνι) δύσκολα θα γίνουν αποδεκτές από την κεντροαριστερά και το χριστιανοδημοκρατικό κέντρο. Μένει να διαπιστωθεί αν θα καμφθούν οι αντιστάσεις αρκετών υπουργών του πάμπλουτου πρωθυπουργού.


Ενδεικτική, του όλου κλίματος, θεωρείται η δήλωση του υπουργού άμυνας, πρώην μέλους του ακροδεξιού κόμματος "Κοινωνικό Κίνημα" , Ινιάτσιο Λα Ρούσσα: "με τον Μόντι, κινδυνεύει να γίνεται αυτό που συμβαίνει και στο Βατικανό: πολλοί υποψήφιοι μπαίνουν στα κονκλάβια, ως οι επικρατέστεροι υποψήφιοι νέοι πάπες, και, όταν όλα τελειώνουν και εξέρχονται από την Καπέλλα Σιξτίνα, παραμένουν καρδινάλιοι".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου