Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Η αποκωδικοποίηση της... ξεκάθαρης δήλωσης Παπαδήμου


Η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου ήταν ξεκάθαρη, σε άλλη χώρα δεν θα χρειαζόταν η παραμικρή «αποκωδικοποίηση».
Μην ξεχνάμε όμως ότι ζούμε σε μία χώρα όπου το αυτονόητο είναι ζητούμενο. Και επειδή κυριάρχησαν τα κομματικά παιχνιδάκια, την ώρα που βυθιζόμασταν στο σκοτάδι, οι φίλοι αναγνώστες ας λάβουν υπόψη τους τα ακόλουθα, υπό το υποκειμενικό πρίσμα, βέβαια, του γράφοντος:


1. Ο Λουκάς Παπαδήμος είπε ότι δεν έθεσε κανέναν όρο στους πολιτικούς αρχηγούς, αφού προηγούμενα ο Αντώνης Σαμαράς είχε...ήδη συμφωνήσει στους  όρους που είχε θέσει. Για να είμαστε ακριβείς, δεν πρόκειται για όρους με την έννοια του «take it or leave it», όπως διέρρεε το Μαξίμου, ενεργώντας μέχρι την τελευταία στιγμή μικροκομματικά, αλλά για αυτονόητες προϋποθέσεις που υπαγορεύει η κοινή λογική, όταν μιλάμε για μία κυβέρνηση συνεργασίας.


Συγκεκριμένα:


α) «Το κύριο έργο της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των συμφωνιών της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές», είπε ο νέος πρωθυπουργός. Ο Α.Σαμαράς μέχρι σήμερα μιλούσε μόνο  στην 26η Οκτωβρίου. Η μαγική φράση όμως είναι η «εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής». Το γιατί είναι ευνόητο και θα γίνει καλύτερα κατανοητό στο επόμενο διάστημα.
β) Η νέα κυβέρνηση δεν θα είναι ούτε τριών ούτε έξι εβδομάδων, όπως ήθελε η ΝΔ. Η θητεία της θα είναι τουλάχιστον τετράμηνη. Και για αυτό ο εντολοδόχος πρωθυπουργός απέφυγε να προσδιορίσει τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, αναφερόμενος στο -όχι ακριβές- πλαίσιο αρχών που ανακοίνωση την Κυριακή η προεδρία της Δημοκρατίας.
γ) Παρά τους αρχικούς λεονταρισμούς, στη νέα κυβέρνηση τελικά θα συμμετάσχουν, και πολύ καλώς, πολιτικά πρόσωπα της ΝΔ - παρότι δεν θα είναι βουλευτές για να τηρούνται(έτσι ελπίζουν) και τα εσωκομματικά αντιμνημονιακά προσχήματα. Η μετατόπιση της ΝΔ στη σφαίρα του αυτονόητου είχε γίνει ήδη από τη Δευτέρα. Αν μάλιστα ο Σταύρος Δήμας αναλάβει αντιπρόεδρος, η πρόθεση πολιτικής στήριξης του Αντώνη Σαμαρά στη νέα κυβέρνηση θα είναι πασίδηλη.
Στη δήλωσή του ο κ.Παπαδήμος χαρακτήρισε μία φορά «μεταβατική» την κυβέρνηση, όπως θέλει να την αποκαλεί η ΝΔ και δύο φορές «ευρύτερης συνεργασίας», όπως θέλει να την ονοματίζει το ΠΑΣΟΚ. Επέμεινε δε πολλές φορές στις λέξεις ενότητα και συνεννόηση, που ζητούν οι περισσότεροι Έλληνες.


2. «Η συμμετοχή της χώρας στην ζώνη του ευρώ αποτελεί εγγύηση νομισματικής σταθερότητας, είναι συντελεστής οικονομικής ευημερίας», είπε ο Λουκάς Παπαδήμος. Ο ίδιος, σε επίπεδο τεχνοκρατικό, ήταν ο πρωτεργάτης της ένταξής μας στο ευρώ. Σήμερα, με την πρωθυπουργοποίησή του, καλείται να αποκαταστήσει το όνομα της χώρας μας, αποτελώντας τον εγγυητή αυτής της επιλογής και συμβολίζοντας τη βούληση της χώρας μας να παραμείνει στην ευρωζώνη – η οποία τέθηκε εν αμφιβόλω από την απονενοημένη προκήρυξη δημοψηφίσματος.


3. «Δεν είμαι πολιτικός αλλά έχω αφιερώσει το μεγαλύτερο τμήμα της καριέρας μου στην άσκηση οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα και την Ευρώπη», σημείωσε. Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε δηλαδή την αποστασιοποίησή του από το υπάρχον πολιτικό προσωπικό, διαβεβαιώνοντας όμως ότι ξέρει τι πρέπει να κάνει και στέλνοντας, με συγκρατημένο τρόπο, ένα μήνυμα ελπίδας.


4. Όσοι παρακολούθησαν από τηλεοράσεως τη δήλωση Παπαδήμου μπόρεσαν εύκολα να αντιληφθούν το νέο ύφος στην κορυφή της εξουσίας. Ο ήπιος όσο και υπεύθυνος λόγος, στο επίπεδο της κορυφαίας θεσμικής εκπροσώπησης της χώρας μας, μπορεί να επαναπροσδιορίσει επί το ουσιαστικότερο τους όρους  της δημόσιας συζήτησης.  
Μάγοι βέβαια δεν υπάρχουν. Το έργο που έχει μπροστά του  ο νέος πρωθυπουργός είναι εξαιρετικά δύσκολο και η επιτυχία του εγχειρήματος, δυστυχώς, δεν εξαρτάται (βασικά) από τον ίδιο, αλλά από τα δύο κόμματα εξουσίας: Θα τολμήσουν την πραγματική υπέρβαση στηρίζοντας στην πράξη την επιλογή τους; Θα πουν την αλήθεια στον λαό για όσα έγιναν και κυρίως για όσα έρχονται; Θα καταφέρουν να πείσουν τους πολίτες γιατί, για ποιο μέλλον και ποια προοπτική, θα πρέπει να θυσιάσουν σημαντικό μέρος του βιοτικού τους επιπέδου; Θα βρουν το νέο αφήγημα πάνω στο οποίο θα δομηθεί η 4η Ελληνική Δημοκρατία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου