Οι Ελληνες θεωρούν ότι είναι σύνθετο, αναξιόπιστο, αναποτελεσματικό, αδιαφανές και κοινωνικά άδικο.
Τη χειρότερη άποψη για το ελληνικό φορολογικό έχουν οι Ελληνες καθώς στη συντριπτική πλειοψηφία τους το θεωρούν σύνθετο, αναξιόπιστο, αναποτελεσματικό, αδιαφανές και κοινωνικά άδικο...
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη στο πλαίσιο του 2ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών, εννέα στους δέκα φορολογούμενους δηλώνουν ότι το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου και καθόλου σταθερό, ενώ 8 στους 10 δηλώνουν ότι είναι αναξιόπιστο και δεν αποδίδει κοινωνική δικαιοσύνη. Επίσης, το 74% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το φορολογικό σύστημα είναι αναποτελεσματικό, το 71,4% ότι είναι αδιαφανές και το 84,4% ότι δεν ευνοεί την ανταγωνιστικότητα.
Ετσι, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το υπάρχον φορολογικό σύστημα δεν διαθέτει ή διαθέτει σε ελάχιστο βαθμό τα χαρακτηριστικά εκείνα τα οποία απαιτούνται έτσι ώστε να είναι δίκαιο και αποδοτικό.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη έρευνα έδωσαν απαντήσεις στα ερωτήματα των ειδικών 770 επιχειρηματίες και οικονομολόγοι, λογιστές, φοροτεχνικοί κτλ. από ολόκληρη την επικράτεια πριν μερικές εβδομάδες και τα αποτελέσματα στέλνουν ηχηρό μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να γίνουν αλλαγές τώρα ενόψει και του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.
Με βάση τα συμπεράσματα της ίδιας έρευνας, το 93,5% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν μπορεί το υπάρχον φορολογικό σύστημα να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό, ενώ το 83% δηλώνει ότι το υφιστάμενο φορολογικό σύστημα δεν ευνοεί την ίδρυση νέων επιχειρήσεων ούτε την ανάπτυξη των υφιστάμενων.
Πάντως, κατά τη διάρκεια 2ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου του Ινστιτούτου Οικονομικών έγινε μία σημαντική αποκάλυψη από τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών κ. Χρ. Γιαννόπουλος, λέγοντας ότι εδώ και ενάμιση χρόνο το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει τις σχετικές αποφάσεις για να επιτραπεί ο ηλεκτρονικός έλεγχος των συναλλαγών των επιχειρήσεων το 2010 και το 2011. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί οι αρμόδιες υπηρεσίες να αποτρέψουν φαινόμενα έκδοσης και λήψης πλαστών και εικονικών τιμολογίων.
Σύμφωνα με το άρθρο 20 του ν. 3842/2010 που ψηφίστηκε από τη Βουλή και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τον Απρίλιο του 2010 προβλέπει ότι για συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων-επιτηδευματιών, τα δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που εκδίδονται πρέπει να διαβιβάζονται ηλεκτρονικά σε βάση δεδομένων της Γενική Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείο Οικονομικών. Για να γίνει αυτό απαιτούνται οι αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών με τις οποίες καθορίζονται ο χρόνος και η διαδικασία σταδιακής εφαρμογής της παραπάνω διαδικασίας, με βάση την αξία της συναλλαγής ή τον κύκλο εργασιών, οι τεχνικές προδιαγραφές διαβίβασης των δεδομένων, χρόνος διαβίβασης των δεδομένων των στοιχείων, ο τρόπος, η διαδικασία, η έκταση εφαρμογής, το όριο της αξίας των στοιχείων, ο τρόπος επιβεβαίωσης και κάθε άλλη λεπτομέρεια αναγκαία για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου. Αυτές οι αποφάσεις ακόμη δεν έχουν υπογραφεί σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου