Απαισιόδοξοι για το άμεσο μέλλον εμφανίζονται οι CEOs (διευθύνοντες σύμβουλοι και ανώτατα στελέχη διοίκησης) στην Ελλάδα, σε αντίθετη με την Δ. Ευρώπη, σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της 14ης ετησίας παγκόσμιας έρευνας της Pricewaterhouse για τους CEOs που παρουσιάστηκε στο Νταβός της Ελβετίας.
Στο πλαίσιο της παγκόσμιας έρευνας, η PwC στην Ελλάδα διεξήγαγε για πρώτη φορά μελέτη για τη χώρα μας, η οποία περιλαμβάνει τις απόψεις 33 CEOs από κορυφαίες εταιρείες διαφορετικών κλάδων της αγοράς....
Ειδικότερα, όταν οι 33 CEOs ρωτήθηκαν πόσο σίγουροι νιώθουν για τις προοπτικές ανάπτυξης των εσόδων των εταιρειών τους για τους επόμενους 12 μήνες, το 72% εξ αυτών απάντησαν αρνητικά.Αντίθετα, οι CEOs από τη Δυτική Ευρώπη και διεθνώς ανακτούν αισιοδοξία και σιγουριά σε επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί πριν από την κρίση.
Από την άλλη πλευρά όμως, οι περισσότεροι CEOs στην Ελλάδα (63%) εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι και βλέπουν θετικότερα τις προοπτικές για τα επόμενα τρία χρόνια.
Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της PwC στην Ελλάδα, Μάριος Ψάλτης, επισημαίνει ότι έχουμε μπροστά μας μια πολύ σκληρή πραγματικότητα και βρισκόμαστε σε σαφώς δυσχερέστερη θέση από τους Δυτικοευρωπαίους.
«Όμως οι CEOs στην Ελλάδα ανακτούν την εμπιστοσύνη τους για το μεσοπρόθεσμο μέλλον. Βέβαια είναι πολύ πιο συγκρατημένοι από τους Δυτικοευρωπαίους, όμως το θετικό είναι ότι βλέπουν προοπτικές στα επόμενα τρία χρόνια, αφού δηλαδή περάσει ένα δύσκολο διάστημα αναγκαίων αλλά και σκληρών αλλαγών», συμπλήρωσε ο κ. Ψάλτης.
Στρατηγική
Στην πλειονότητά τους, οι CEOs τόσο στην Ελλάδα (93%) όσο και διεθνώς (84%) ανέφεραν ότι άλλαξαν την επιχειρηματική τους στρατηγική τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ χεδόν ένας στους δύο δήλωσε ότι η αλλαγή αυτή ήταν θεμελιώδης.
Οι CEOs στην Ελλάδα ανέφεραν ως κύριους λόγους αλλαγής της στρατηγικής τους την οικονομική αβεβαιότητα ή τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη (77%), τη δυναμική της αγοράς (68%) καθώς και τη διαφοροποίηση της στάσης τους ως προς την αντιμετώπιση του κινδύνου (52%).
Οικονομία
Για το άμεσο μέλλον, η μεγαλύτερη ανησυχία των CEOs στην Ελλάδα είναι οι προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη και η αβεβαιότητα που επικρατεί. Και αυτοί οι παράγοντες αποτελούν κατά την εκτίμησή τους τον μεγαλύτερο κίνδυνο.
Μετά την οικονομία, τα ζητήματα που απασχολούν περισσότερο τους CEOs στην Ελλάδα -αλλά και διεθνώς σε ανάλογα ποσοστά- είναι κατά πόσο οι κυβερνήσεις θα μπορέσουν να διαχειριστούν το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος (85%), καθώς και η υπερβολική κανονιστική ρύθμιση και η αστάθεια στις κεφαλαιαγορές (περίπου 67% και στις δύο κατηγορίες).
Μάλιστα το 73% των CEOs στην Ελλάδα απάντησαν ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η διασφάλιση της σταθερότητας στο χρηματοπιστωτικό τομέα και η πρόσβαση σε χρηματοδότηση με λογικό κόστος. Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς ανέφεραν ως προτεραιότητα της κυβέρνησης τη βελτίωση των υποδομών της χώρας.
Παράλληλα, το 79% των CEOs στην Ελλάδα πιστεύουν ότι η αύξηση της φορολογίας ή/και οι περικοπές των δημόσιων επενδύσεων θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη, ενώ το 93% είπαν ότι οι συνολικές φορολογικές υποχρεώσεις των εταιρειών τους θα αυξηθούν εξαιτίας της προσπάθειας να ανταπεξέλθει η χώρα στο αυξανόμενο δημόσιο χρέος.
Επίσης, το 63% των CEOs στην Ελλάδα ανέφεραν ότι οι εταιρείες τους θα προβούν σε στρατηγικές αλλαγές λόγω της αυξημένης φορολογίας στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.
Δαπάνες
Οι περισσότεροι CEOs στην Ελλάδα (91%) είπαν ότι έχουν κάνει περικοπές δαπανών κατά τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το 76% προτίθενται να προχωρήσουν σε περαιτέρω περικοπές κατά τον επόμενο χρόνο.
Τα ποσοστά περικοπών δαπανών στη Δυτική Ευρώπη ήταν αντίστοιχα, με την Ισπανία να φτάνει το 97%. Όσον αφορά στις περικοπές στο ανθρώπινο δυναμικό στην Ελλάδα, το 60% ανέφερε ότι έκαναν κατά τους τελευταίους 12 μήνες, όμως σχεδόν οι μισοί CEOs προβλέπουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων τους θα παραμείνει περίπου ο ίδιος μέσα στον επόμενο χρόνο.
Στρατηγικές συμμαχίες
Το 48% των CEOs από την Ελλάδα δήλωσαν ότι έχουν προβεί σε στρατηγικές συμμαχίες, εξαγορές και συγχωνεύσεις κατά τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ ακόμα περισσότεροι βλέπουν ευκαιρίες και σκοπεύουν να υλοποιήσουν αυτές τις πρακτικές στο άμεσο μέλλον.
Για τη 14η Ετήσια Παγκόσμια Έρευνα της PwC για τους CEOs πραγματοποιήθηκαν 1.201 συνεντεύξεις σε 69 χώρες. Η έρευνα έγινε από το Σεπτέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο του 2010. Στην Ελλάδα συμμετείχαν 33 CEOs από τις κορυφαίες εταιρείες διαφορετικών κλάδων της αγοράς.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου